Beste wokies,

Ik las gisteren, op vaderdag, een bericht over de internationale zwembond FINA en moest (extra) aan mijn vader denken.

Het bericht ging over transgenders.

Mijn vader noemde transgenders, die we een heel enkele keer tegenkwamen als we in Rotterdam gingen winkelen, altijd ‘omgebouwden’.

Ho!

Adem in, adem uit.

Ga nu niet meteen op social media naar mijn vader op zoek om hem te rapporteren en te cancelen en rij ook niet met een aftandse dieselbus naar de Goudenregenstraat 5 in Bergambacht om met een masker voor je muil en met spandoeken met linksextremistische leuzen erop te gaan schelden op de beste man.

Hoort-ie toch niet.

 

 

Hij is al bijna veertien jaar dood.

En stemde daarvoor altijd keurig op de PvdA.

Dus relax!

Hij heeft die woke-gekkigheid van jullie helemaal niet meegekregen, joh!

Het was nog zo’n ouderwetse.

Iemand die alleen discrimineerde op gedrag.

Je had mensen die deugden en die hun best deden om wat van hun leven te maken – en daar kon-ie goed mee.

 

 

En je had mensen die niet deugden en die niet hun best deden om wat van hun leven te maken – en daar had-ie weinig tot niks mee.

Ik weet zeker dat mijn vader gisteren met instemming kennis zou hebben genomen van het nieuws dat de internationale zwembond FINA transvrouwen voortaan verbiedt deel te nemen aan zwemwedstrijden voor vrouwen.

Tenzij het transvrouwen betreft die voor hun twaalfde, dus voor hun pubertijd, al de volledige transitie van jongen naar meisje hebben doorlopen.

Mijn vader zou dat logisch hebben gevonden.

Want die wist met zijn boerenverstand ook wel dat zwemwedstrijden oneerlijk zouden worden voor alle vrouwen die als meisje waren geboren, als ze het moesten opnemen tegen wat hij dus ‘omgebouwden’ noemde.

 

 

Dat de FINA overweegt aparte zwemwedstrijden te gaan houden voor transgenders (een zogenaamde ‘open categorie’) zou hij dus hebben toegejuicht.

Goed nieuws voor iedereen.

Hij zou het als actief en passief sportliefhebber niet leuk hebben gevonden voor zwemliefhebbers die toch al moesten dealen met allerlei worstelingen in hun leven, als ze ook nog eens werden uitgesloten van hun hobby, deelnemen aan zwemwedstrijden.

En ik denk dat hij meteen ook had bedacht dat er, wilde je het helemaal eerlijk maken, niet één open categorie voor alle ‘omgebouwden’ moest komen, maar twéé categorieën: eentje voor mannen die vrouw waren geworden en eentje voor vrouwen die man waren geworden.

 

 

Mijn vader was een wijs man.

De internationale zwembond FINA is een wijze sportbond.

Nu er één schaap over de dam is, volgen er hopelijk meer.

Al moet ik eerlijk zeggen dat het besluit van de FINA mij toch verraste.

Dat mensen en organisaties hun gezond verstand gebruiken en normáál doen in plaats van als makke schapen achter militante beroepsactivisten aan te rennen…

Ik moet er weer hélemaal aan wennen!

Groetjes,

JanD

PS. Cadeautje. Omdat ik jullie een nieuwe hobby gun.

PS2. De nieuwe ‘Bellen met Bassie’-podcast gaat ook al over huilkipjes.

Dank voor jullie donaties!