Beste Lisa,

In de nieuwe Transgenderwet is niet geregeld dat mensen in hun paspoort en andere officiële documenten een andere letter dan ‘M’ of ‘V’ kunnen krijgen.

Het amendement dat jij namens de D66-fractie indiende om alsnog een andere letter toegevoegd te krijgen (de ‘X’) heb je ingetrokken.

In plaats daarvan kom je met een initiatiefwet.

Dat heeft twee belangrijke nadelen.

Voor die initiatiefwet er is en voor-ie behandeld is in de Tweede en Eerste Kamer en ondertekend door Willem-Alexander en alles, zijn we zomaar járen verder.

Verder wil de Raad van State er nogal eens gehakt van maken. Dan dien je met veel bombarie een wetsvoorstel in, en dan zegt de Raad van State: prutswerk. Zoals jouw D66-partijgenote Pia Dijkstra onlangs overkwam met haar wet over vrijwillige levensbeëindiging wegens ‘voltooid leven’.

Dus je loopt een zeker risico.

Maar ik ben een positief ingesteld mens, dus ik zie ook een groot voordeel.

Je kunt die véél te vage ‘X’ in het paspoort en andere officiële documenten verder uitwerken.

Dan hoeven mensen die van zichzelf vinden dat ze geen gewone ‘M’ of ‘V’ zijn zich niet te laten indelen onder de paraplu-letter ‘X’, maar kunnen ze de specifiek op hen van toepassing zijnde letter laten noteren.

En als we dan toch bezig zijn: waarom zou je het beperken tot één letter?

Waarom niet iemand met de uiterlijke kenmerken van een ‘V’-mens die zich identificeert als een alien (of een hagedis) de mogelijkheid geven zich een ‘SK’ te noemen?

Dan weet iedereen meteen wie hij tegenover zich heeft ook.

 

En waarom niet iemand met de uiterlijke kenmerken van een ‘M’-mens die zich identificeert als een paling in een emmer snot de kans geven om ‘JP’ in zijn paspoort te laten zetten?

Wat dacht je van iemand met de uiterlijke kenmerken van een ‘M’-mens die zich identificeert als een bonobo, het meest seksverslaafde dier ter wereld?

‘AP’!

Al keuren we ‘FW’ ook goed.

Gun ze die mogelijkheid.

En in deze laatste twee gevallen zijn de D66-leden met de uiterlijke kenmerken van een ‘V’-mens meteen gewaarschuwd.

Nóg meer voorbeelden?

Iemand met de uiterlijke kenmerken van een ‘M’-mens die zich identificeert als aarsmade, mag zich dan een ‘RJ’ noemen.

 

Iemand met de uiterlijke kenmerken van een ‘V’-mens die zich identificeert als kakapo, mag dan ‘KO’ laten noteren in de officiële papieren.

Iemand met de uiterlijke kenmerken van een ‘M’-mens die zich identificeert als het slimste dier ter wereld, de kraai, maar die volledig ontheemd is, zet ‘RD’ in zijn paspoort.

Iemand met de uiterlijke kenmerken van een ‘M’-mens die zich vanwege zijn intelligentie en gehoorzaamheid identificeert als (kale) bordercollie, wordt dan een ‘EK’.

Oneindig veel mogelijkheden!

Nou ja, 676.

Zoveel combinaties van twee letters kun je maken van ons alfabet, Lisa.

Wist je dat?

Aanzienlijk meer dan die 26 waar nu uit gekozen moet worden en waarvan de ‘M’ en de ‘V’ al op de basisschool een beetje besmeurd worden door de onderwijzers en onderwijzeressen.

 

Toch stel ik voor ze niet allemaal te gebruiken.

Mijn idee zou zijn om iemand met de uiterlijke kenmerken van een ‘M’-mens die zich identificeert als een knaagdier met een lange staart zich een ‘SWS’ te laten noemen en niet ‘SS’.

Nu denk jij misschien: dríe letters?

Gaat dit niet te ver, Jan Dijkgraaf?

Daar heb je natuurlijk een punt.

Maar je weet hoe ratten zijn.

Als een ánder zo’n knaagdier met een lange staart volkomen terecht een ‘SS’ noemt en het knaagdier is toevallig een Kamerlid van D66, dan gaat zo’n knaagdier lopen janken dat-ie wordt geïntimideerd en wordt bedreigd en schande dit en schande dat en mevrouw de voorzitter zus en mevrouw de voorzitter zo.

En dan zit-ie ’s avonds weer bij elke talkshow van de NPO het slachtoffer uit te hangen.

Dat is dan weer geregeld door iemand met de uiterlijke kenmerken van een ‘V’-mens die zich identificeert als alfa-aap, met ‘SR’ in haar paspoort.

 

En dan gaan de onderzoeksjournalisten Ton F. van Dijk en Mark Koster daar weer over zeuren en moeten de magere ‘M’-etjes die zich identificeren als spin (‘MM’ in hun paspoort, precies!) weer volop aan de bak om te zorgen dat de kranten en omroepen het nieuws negeren, zoals ze dat op De Telegraaf na allemaal ook deden bij het klokkenluiderschandaal bij de NPO.

Gedoe.

Dus vandaar dat ik zeg: in principe twee letters, maar voor de ‘SWS’ maken we een uitzondering.

Ik wens je veel succes!

Groet,

JanD (gewoon M)

PS. Cadeautje. Dan kun je de komende tijd oefenen.

Disclaimer: Wegens overweldigend succes is de Mevrouw Dijkgraaf Doneer 7-Daagse verlengd. Tot Sint Juttemis. Van elke gedoneerde euro gaat de helft naar mevrouw Dijkgraaf.